Се очекува Mediatek да го објави чипот Dimensity 9300 со уникатен octa-core CPU, а неодамна се појави во базата на податоци AnTuTu.

Постигнат е резултат поголем од два милиони, што е ново високо ниво, а резултатите за секоја компонента се исто така вредни внимание.

Овој процесор ќе има четири единици Cortex-X4 и четири единици Cortex-A720, веројатно во комбинација од 1+3+4 кластери. Нема „мали“ единици Cortex-A520.

Уредот што се користи во овој тест е непознат, а бројот на моделот не ни кажува ништо – може да биде само за тестирање. Познато е дека има 16 GB RAM и 512 GB простор, додека оперативниот систем е Android 14.

Овој резултат е првпат да видиме телефон да го надмине прагот од два милиони на скалата AnTuTu.

Секоја компонента е многу повисока од кој било резултат Snapdragon 8 Gen 2 – процесорот е подобар за 65%, графичкиот процесор за 55%, LPDDR5X RAM + UFS 4.0 е 33% побрз, а UX постигна повеќе од 50% подобар резултат.

Сето ова е необработена изведба на хардверот, а вистинското искуство веројатно нема да биде толку драматично, освен ако нема доволно импресивно ладење. Mediatek допрва треба да објави кога ќе пристигне Dimensity 9300 и кои телефони први ќе го имаат.