Компанијата Qualcomm претстави нов водечки чип од својата палета – Snapdragon 8 Gen 3.

Новиот чип е изграден на процес од 4 nm и неговиот фокус е на AI, игри, аудио и подобри перформанси на камерата.

Американската компанија изјави дека овој чип е 30% побрз и 20% поефикасен од неговиот претходник. Има осум јадра со главниот Cortex-X4 со такт од 3,3 GHz. Пет јадра работат на такт од 3,2 GHz и две на такт од 2,3 GHz.

Новиот чип поддржува LPDDR5x RAM меморија до 4800 MHz, па дури и 24 GB. Има и поддршка за Wi-Fi 7 до + GHz, а чипот има и X75 5G модем.

Вештачката интелигенција е во фокусот на Snapdragon 8 Gen 3. Моторот со вештачка интелигенција поддржува мултимодални генеративни модели на вештачка интелигенција и препознавање говор. Qualcomm наведува дека овој чип може да генерира слика за дел од секундата.

Исто така, вештачката интелигенција е одговорна за подобрите можности на камерата, така што семантичката сегментација може да ја подобри живоста и деталите на сликата во реално време, додека режимот на ноќно видео може да ја осветли темната поставка на околината. Дополнително, има и гума за предмети за видеа што може да ги отстрани несаканите предмети или луѓе.

Photo Expansion користи генеративна вештачка интелигенција за да ја прошири сликата надвор од првично снимените податоци, а има и подобрувања во HDR.

За гејмерите, има поддршка за 240 fps на екрани од 240 Hz. Adreno Frame Motion Engine 2.0 носи уште помазна репродукција, а има и поддршка за Unreal Engine 5.2. Графичкиот процесор во овој чип, наводно, е 25% побрз и 25% енергетски поефикасен од неговиот претходник, а исто така испорачува 40% подобро Ray Tracing.