Ameca се карактеризира како најнапредниот хуманоиден робот благодарение на неговите реални движења и изрази на лицето.

Со сè понапредната вештачка интелигенција која се заканува да ги украде работните места на луѓето и силниот развој на роботиката, некои апокалиптични сценарија како што сме виделе во катаклизмичните филмови веќе не изгледаат толку незамисливи.

Се надеваме дека ваквите сценарија ќе останат резервирани само за филмови и дека иднината ќе донесе само позитивно користење и на вештачката интелигенција и на роботите, како и дека оваа комбинација и напредок на науката и технологијата ќе ни овозможат подобар и подобар живот. Што ќе донесе иднината, се разбира, никој не може да знае.

Мислењата на експертите прилично се разликуваат, па некои од нив предупредуваат и за потенцијалните негативни последици од влијанието на вештачката интелигенција и развојот на роботиката. Но, интересно е да се види што мисли еден – робот – за нашата иднина.

Амека, како што ја нарекоа медиумите, е најнапредниот хуманоиден робот во светот. Неговите движења и изрази на лицето се доста реални, додека начинот на кој тој комуницира со луѓето е доста импресивен, што го покажува напредокот што Engineered Arts го постигна со неговиот развој низ годините.

Инженерите на таа компанија неодамна разговараа со Амека за иднината на човештвото, а ако сакаме да веруваме во тој робот, немаме причина да се грижиме. На Амека прво и требаше кратко време да размисли, а потоа одговори дека верува дека за 100 години човештвото ќе биде „на многу подобро место“. Дотогаш човештвото ќе има направено големи чекори кон одржливост и еднаквост, создавајќи нови технологии кои ќе им го олеснат животот на луѓето, смета Амека, а ни останува само да посакаме мислите на овој робот навистина да се остварат.

И освен фактот дека ќе ни биде подобро на Земјата, овој напреден робот верува дека дотогаш луѓето би можеле да излезат и да ги напуштат границите на нашата планета за да истражуваат други светови. Исто така, дури и Амека нема ништо против еднаш да ја напушти Земјата и да истражува други и далечни светови.

Иако Амека се уште е далеку од функционален робот кој ќе може да прави некои физички работи како луѓето, технолошките компании веќе некое време работат на развој на такви роботи. Дури и Tesla развива свој робот, за кој Маск има големи планови и верува дека наскоро би можел да ни помогне во некои секојдневни работи, а во иднина би можел да пазарува, да чисти куќи итн.