Надградбата што метаверзумот на Мета ја најави уште минатата година во моментов е достапно само за бета-тестерите.

Помина речиси една година откако Мета објави на Connect 2022 дека ќе им даде нозе на своите чудни аватари за да изгледаат малку почовечки. Тој ден е скоро пред нас – аватарите на Quest Home во бета верзијата на софтверот Quest конечно добија дополнителни екстремитети.

Иако корисниците нема да ги видат своите стапала кога ќе погледнат надолу, тие ќе бидат таму – сè што треба да направите е да го погледнете аватарот во трето лице или во виртуелно огледало. Овој потег има смисла првенствено затоа што моментално нема опција за следење на вистинските нозе, што од друга страна значи дека Мета не мора да се грижи премногу за прецизно анимирање на виртуелните верзии на овие екстремитети.

Исто така, изгледа дека нозете на аватарот нема чучнат при прикажувањето на трето лице кога ќе ги свиткате колената или кога ќе седнете, што може да ги направи работите малку непријатни кога се обидувате да одржите контакт со очите со друг корисник, пишува Engadget.

Нозете сè уште не стигнале до VR верзијата на Horizon Worlds, иако треба да ги видите во мобилната и веб-верзијата ако сте еден од оние луѓе кои ги тестираат.

Интересно е тоа што Мета минатата година рече дека „нозете најпрво ќе пристигнат во Worlds’“ пред да преминат на други искуства за аватари. UploadVR, исто така, забележува дека Meta јавно не го ажурирал пакетот за развој на софтвер за аватари, така што програмерите од трети страни кои го користат тој комплет алатки сè уште не можат да „играат“ со своите виртуелни нозе.

Нозете би можеле да дојдат до израз следниот месец, кога ќе се одржи новиот Meta Connect.