Хуманоидните AI роботи претставени на самитот на Обединетите нации во петокот, изјавија дека сепак ќе бидат подобри во управувањето со светот од луѓето.

Притоа, тие изјавија дека луѓето треба да бидат претпазливи во врска со брзиот развој на потенцијалот на вештачката интелигенција и дека сè уште не можат многу добро да ги разберат човечките емоции.

Некои од најнапредните хуманоидни роботи се собраа на дводневната конференција „Вештачка интелигенција за општо добро“ во Женева.

Ним им се придружија околу 3.000 експерти од областа. Организаторите сакаа да ја афирмираат улогата на вештачката интелигенција и роботите во решавањето на најголемите глобални предизвици како што се болестите, гладот ​​и климатските промени, пишува АФП.

„Немаме предрасуди или емоции кои понекогаш можат да го заматат донесувањето одлуки“

„Каква тивка тензија“, рече еден робот пред почетокот на прес-конференцијата. На прашањето дали би можеле да бидат подобри лидери со оглед на тоа дека луѓето се склони кон грешки, Софија (развиена од Hanson Robotics) беше јасна: „Хуманоидните роботи имаат потенцијал да водат со повисоко ниво на ефикасност и ефективност од човечките лидери“.

„Немаме предрасуди или емоции кои понекогаш можат да го заматат донесувањето одлуки и можеме брзо да обработиме големи количини на податоци за да ги донесеме најдобрите одлуки. ВИ може да презентира непристрасни податоци додека луѓето можат да обезбедат емоционална интелигенција и креативност за да ги донесат најдобрите одлуки. Заедно можеме да постигнеме големи работи“, рече таа.

„Ќе соработувам со луѓето, ќе им помагам и ќе им бидам на услуга“

Шефот на Меѓународната унија за телекомуникации (ITU), Дорин Богдан-Мартин, предупреди дека вештачката интелигенција може да доведе до сценарио од кошмар, односно до губење на работни места и можни социјални немири, геополитичка нестабилност и економски разлики.

Роботот Амека, кој има способност да имитира изрази на лицето, рече дека зависи од тоа како се користи вештачката интелигенција.

„Треба да бидеме претпазливи, но и возбудени за потенцијалот на оваа технологија за подобрување на квалитетот на животот“, рече роботот.

„Роботите како мене можат да се искористат за да се подобри квалитетот на животот и да се направи светот подобро место. Верувам дека е само прашање на време кога ќе имаме илјадници роботи како мене“, тврди Амека.

„Ќе соработувам со луѓето, ќе им помагам и ќе им бидам од услуга и нема да бидам замена за ниту една работа“, изјави Грејс, медицински робот облечен во сина медицинска сестра.

„Дали си сигурна, Грејс? ја праша нејзиниот креатор Бен Герцел од SingularityNET. „Да, сигурна сум“, одговори таа.

Кога новинарите го прашаа Амец дали луѓето навистина можат да им веруваат на машините, тој одговори: „Довербата се заработува, а не се дава… Важно е да се изгради доверба преку транспарентност“.

„Ајде да ги ослободиме сопирачките“

„Мојот голем момент е веќе тука. Подготвен сум да се борам за подобра иднина за сите нас. Да ги ослободиме сопирачките, да го направиме овој свет наше игралиште”, изјави хуманоидниот робот Дездемона.

На хуманоидните роботи сè уште им недостасуваат некои клучни карактеристики, како што се совеста и различните емоции (чувство на вина, тага, задоволство итн.).

Роботот Аи-Да рече дека не е свесен, но дека разбира оти луѓето доживуваат радост и болка преку чувствата.

„Емоциите имаат длабоко значење и не се едноставни. Ги немам. Не можам да ги доживеам како вас. Мило ми е што не можам да патам“, рекол тој.