Џек Дорси, еден од основачите на Твитер, повеќе не е вклучен во работата на таа социјална мрежа, па лансираше своја, наречена Bluesky и врз основа на нов протокол, што ќе биде негова најголема предност.

Откако Илон Маск го презеде Twitter, се појавија десетици апликации каде што корисниците сакаат да „избегнат“ и да ја најдат мрежата „како што беше Twitter порано“. Со помалку или повеќе успех како замена за Twitter се појавија Mastodon, WT.Social, Parler, Hive Social, Truth Social, Post или Substack, а неодамна на тоа поле е достапен уште еден нов играч – Bluesky.

Оваа социјална мрежа, чие целосно име е Bluesky Social, е создадена во „кујната“ на Џек Дорси, ко-основачот на Twitter и затоа многумина веќе ја сметаат за достојна замена за Twitter.

Може да се пристапи само преку листа на чекање или со покана, така што исто така му дава одредена привлечност. Лудоста за покани во последните недели е огромна, особено откако се дозна дека некои (во САД) популарни корисници и политичари веќе се префрлиле на него.

Отворен протокол

Bluesky се заснова на нов протокол, AT (@), кој има за цел да им овозможи на современите социјални мрежи да функционираат како „раните денови на интернетот“, каде што секој може да објавува свој блог или да се претплати преку RSS на блогови на други луѓе – се вели така во објаснувањето на официјалната веб-страница.

Протоколот треба да овозможи некои функционалности кои денешните социјални мрежи ги немаат, на пример префрлање на сопствениот профил од една мрежа во друга, заедно со целосна историја на активности, вклучувајќи ги и следбениците. Протоколот AT е со отворен код и всушност претставува рамка околу која може да се градат различни децентрализирани социјални мрежи, додека Bluesky е само пример за тоа како би можеле да изгледаат.

Како да добиете покана?

Што се однесува до самата апликација, како што споменавме, таа не е јавно достапна. Корисниците со покани можат да го инсталираат на iOS или Android уредите, а според првите искуства – се користи слично како и Twitter. Исклучок се приватните пораки и хаштаговите, кои барем засега не постојат. Пораките можат да бидат долги до 256 знаци, сликите се поддржани, а има и опции за коментари, „лајкови“ и „ретвитови“.

Листата на чекање веќе има околу 2 милиони записи, а само неколку десетици илјади корисници добија пристап до Bluesky. Можете да се регистрирате на листата овде.

Оние кои ќе добијат пристап ќе добиваат покана на секои две недели да ја споделат со другите. Наводно, дополнителни покани ќе се делат „по заслуга“, т.е. на оние кои покануваат повеќе квалитетни и доверливи корисници на платформата.