Некогаш популарниот плеер сега станува услуга за стриминг.

Дивелоперот Llama Group најави нова верзија на Winamp, како и лансирање на услуга за стриминг базирана на неа.

Една од главните предности на новата платформа ќе биде релативно високото ниво на заработка за музичарите. Тие ќе можат да добијат до 85% од заработката, која ќе ја генерираат нивните фанови.

Наведените обожаватели и сите други корисници ќе можат да се претплатат и да добиваат ексклузивна содржина, права за користење музика, NFT и повеќе.

Секцијата Winamp Fanzone ќе биде достапна за музичарите почнувајќи од 15 март. Тие ќе имаат еден месец да ги постават своите профили и да создадат нивоа на претплата.

Потоа, на 15 април, платформата ќе стане отворена за сите корисници. Ќе можете да слушате музика, подкасти, аудио книги, сето тоа во веб-плеерот Winamp.

Ќе има и посебен Winamp плеер за Windows, Android и iOS платформи.