Од вселенските авантури на Starfield до новиот дел на легендарниот Diablo, ова се игрите кои со мала среќа ќе ја одбележат 2023 година.

2023 година, судејќи според бројот на хит игри кои се одложени во 2022 година, ќе биде многу интересна година за видео игрите. На хоризонтот има некои наслови кои на големите издавачи ќе им донесат милиони долари, додека гејмерите ќе дојдат по прилично голем избор на наслови.

Новата година би можела да донесе рекорден број на наслови, иако, како и во случајот со 2022 година, неминовно е барем дел од очекуваните игри да видиме дури следната година.

Што се однесува до гејмерските трендови, тие се доста тешко да се предвидат, но едно е сигурно, а тоа е дека E3 ќе се врати во средината на јуни и ќе ни даде подобро разбирање за тоа што можеме да очекуваме од гејмерската индустрија во текот на вториот дел на годината и понатаму.

Имаме и голем број на гејмерски адаптации за ТВ и филм. Во јануари ќе ја гледаме долгоочекуваната серија на HBO The Last of Us, адаптација на легендарниот наслов од Naughty Dog.

Во март ќе биде објавена биографската драма Tetris, која се занимава со правната битка за правата на една од најраните супер-игри. Во април ќе пристигне анимираниот Super Mario Bros, додека Нил Бломкамп ќе ја направи адаптацијата на Gran Turismo.

На крајот, најмногу од сè со нетрпение очекуваме игри кои ќе ни пружат часови дигитална забава и ќе ги разбудат нашите вештини, креативност и емпатија.

Dead Space Remake (27.1.2023)

Hogwarts Legacy (10.2.2023)

Star Wars Jedi: Survivor (17.2.2023)

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (12.5.2023)

Diablo IV (6.6.2023)

Final Fantasy XVI (јуни 2023)

Armored Core VI: Fires of Rubicon (непознат датум)

Starfield (второ тромесечје на 2023)