Компанијата Амазон објави редизајнирана верзија на беспилотното летало за испорака Prime Air.

Амазон неодамна престана да го тестира својот робот за испорака Scout и донесе други одлуки што укажуваат на тоа дека компанијата ги намалува своите експериментални проекти.

Сепак, развојот на дронот Prime Air се чини дека продолжува бидејќи компанијата ја покажа следната генерација на своите летала. MK30 е дизајниран да биде полесен од сегашниот модел MK27-2, но сепак има шест пропелери како неговиот претходник. Сепак, судејќи според фотографиите, дронот нема целосна хексагонална рамка.

Амазон се очекува да започне со тестирање на беспилотни летала во Тексас и Калифорнија пред крајот на оваа година за да го тестира интересот на луѓето за испорака со беспилотни летала.

Амазон ќе го користи МК27-2 за овие тестови, а моделот ќе влезе во употреба дури во 2024 година. Од друга страна, MK30 има подолг дострел од моделот MK27-2, поголема толеранција на температурата и можност за летање во услови на слаб дожд. Тимот на Flight Science дизајнираше нови пропелери за дронот Prime Air, кои ја намалуваат бучавата за околу 25 проценти.

Сепак, треба да се каже дека беспилотните летала на Амазон не се премногу гласни, а Федералната агенција за воздухопловство по нејзината проценка утврдила дека нема да предизвикаат нарушување или да влијаат на однесувањето на животните.

Амазон се надева дека подобрената верзија на дронот ќе ги привлече клиентите почесто да се одлучуваат за испораки од воздух.