Најновиот iPhone 14 се најде во рацете на Зак, од популарниот YouTube канал JerryRigEverything, кој ја тестираше издржливоста на овој телефон.

Дизајнот на моделот iPhone 14 во голема мера е копиран од минатогодишната варијанта на iPhone 13, но има многу подобрувања во областа на хардверот.

Една од главните разлики е што Apple сега го олесни раздвојувањето на задното стакло, а трошоците за поправка се намалени.

Вообичаено, тестот за издржливост започнува со тестот за гребење на екранот, кој покажува помали гребнатини и гребнатини на шестото ниво на скалата на Мос, со подлабоки резови од седмото ниво.

Камерите на задната страна на моделите на iPhone 14 користат леќи од кристал од сафир според маркетингот на Apple, но тестот покажува дека тоа не е точно бидејќи белезите од гребење почнуваат да се појавуваат на шестото ниво на скалата на Мос.

Нешто подолг тест за изгорување на екранот резултираше со неколку мртви пиксели, кои не се опоравуваат, што беше и очекувано.

Конечно, тестот за свиткување под притисок на раката покажа дека iPhone 14 има многу цврста конструкција и не се забележува свиткување или пукање однадвор или во едното тело на куќиштето.