Неидентификувани длабокo-морски суштества наречени „сина слуз“ неодамна ги збунија научниците кои ги забележаа овие мистериозни дамки на морското дно на Карибите.

За време на преносот во живо на експедицијата, членовите на тимот разговараа што би можело да бидат чудните работи, но никој од истражувачите не можеше да дојде до дефинитивен одговор.

Научниците кои контролираа возило на далечинско (ROV) во близина на морското дно околу Св. Кроа на 30 август виделе неколку сини, лигави суштества.

Мистериозните „дамки“ се откриени како неподвижно стојат на морското дно некаде околу 611 метри под површината.

Истражувачите управувале со ROV од истражувачки брод на Националната океанска и атмосферска администрација (NOAA) Okeanos Explorer, кој ги поминал последните четири месеци истражувајќи делови од Северен Атлантик како дел од истражувачката серија на NOAA „Voyage to the Ridge 2022“.

Како и со секое нуркање за време на овие експедиции, снимката беше емитувана во живо од NOAA за да уживаат ентузијастите на морињата ширум светот.

За време на преносот во живо, истражувачите забележале и зумирале едно од чудните сини суштества и почнале да разговараат што би можело да биде.

Некои набљудувачи забележале дека тоа е веројатно или мек корал или сунѓер, па дури и желатинозни морски без’рбетници понекогаш наречени морски млазови.

Тимот предложи голем број потенцијални прекари, вклучително и „нерамна сина работа“, „син биомат“ и „сина лига“.

Членовите на експедицијата можеа само да се договорат за тоа што не е мистериозното суштество: „Се што можам да ви кажам е дека тоа не е карпа, но тоа е се што знам“, се пошегува еден истражувач.

Тимот сега ќе започне со долгиот процес на обид за идентификување на мистериозното сино суштество. Во директен пренос, истражувачите рекоа дека ќе ги испратат сликите и видеата до експерти за корали и сунѓери за да видат дали можат да ги идентификуваат сините суштества.