Откривањето на нејасни компјутерски проблеми може да биде целосна болка. Понекогаш рестартирањето на системот поправа сè, додека понекогаш и исклучувањето на поп-песните од 1980-тите го прави трикот.

Во блог пост на софтверскиот инженер на Мајкрософт Рејмонд Чен, се чини дека музичкото видео за „Rhythm Nation“ на Џенет Џексон предизвикувало crash на одредени лаптопи од средината на 2000-тите. Истрагата на „голем производител на компјутери“ дури откри дека самото пуштање на песната во близина ќе исклучи некои машини. Само оваа конкретна песна би го навлекла и проблемот, а причината е неверојатна.

„Излегува дека песната содржела една од природните резонантни фреквенции за моделот на хард дискови за лаптоп со 5400 вртежи во минута што тие и другите производители ги користеле“, рече Чен.

Во основа, тие лаптопи ќе дејствуваат затоа што хард дисковите не може да функционираат правилно додека нешто друго ги користи истите фреквенции.

„Производителот го реши проблемот со додавање прилагоден филтер во аудио цевката што ги откри и отстрани навредливите фреквенции за време на репродукцијата на аудио“, продолжува Чен.