SpaceX долго време се подготвува за првиот орбитален тест лет на вселенското летало Starship, но овој важен чекор би можел повторно да биде одложен.

Бустерот Super Heavy дизајниран за Starship експлодираше во постројка на SpaceX лоциран во Бока Чика, Тексас, а снимката од инцидентот се појави на социјалните мрежи. Бустерот се запали додека компанијата ги тестираше Raptor моторите, а како што пишува Gizmodo, актуелниот Super Heavy прототипот, Booster 7, содржи 33 Raptor мотори од втората верзија.

Извршниот директор на SpaceX, Илон Маск, рече дека ситуацијата не е добра и неговиот тим ја проценува штетата. Тој откри дека проблемот е специфичен за таканаречениот тест за стартување на вртење што го спроведе SpaceX.

„Raptor има сложена секвенца на стартување. Во иднина нема да правиме тест за стартување со центрифугирање со сите 33 мотори одеднаш“, изјави Маск.

Неколку прототипови на ракети Starship експлодираа во минатото поради различни причини, а компанијата конечно успеа да го изврши првото успешно лансирање и слетување во мај 2021 година. Некои од бустерите експлодираа за време на тестирањето на земјата, додека други се запалија откако Starship веќе слета по пробните летови.

Сепак, не беа само експлозиите на Starship кои предизвикаа одложување на орбиталниот тест лет, туку и проблем со дозволите.

Федералната агенција за авијација постојано ја одложуваше еколошката проценка на локацијата за лансирање на Бока Чика и без таа дозвола компанијата не може да го лансира Starship. Агенцијата конечно даде конечно одобрение во јуни.

Минатиот месец Маск рече дека Starship ќе биде подготвен да лета во јули, но овој инцидент веројатно ќе влијае на временската линија.

Сепак, потребно е да се изврши анализа и проценка на штетата, а потоа да се утврди дали и во колкава мера тоа ќе влијае на плановите за првиот орбитален лет.