Две сонди на американската вселенска агенција НАСА ќе бидат затворени наскоро по мисијата, која траеше речиси 45 години.

Во 1977 година, НАСА ги лансираше сондите Војаџер 1 и Војаџер 2, со што ја започна најголемата авантура во историјата на вселенско летало без екипаж. Сондите “ги посетија сите надворешни планети освен Плутон и го трансформираа човечкото разбирање за Сончевиот систем и разбирањето за неговото потекло. Сепак, 45-годишното меѓуѕвездено патување на легендарните сонди е при крај. НАСА го започна процесот на гасење на системот на своите летала.

Ништо направено од човекот не отпатувало толку далеку како двете сонди и тие се мотивот за човештвото да преземе нови чекори во поширокиот универзум.

Сондите ја отворија можноста за истражување на вселената и тоа го обезбедуваа сите овие години. Колку далеку отидоа е невозможно да се опише, бидејќи тие патуваа подалеку од кој било предмет направен од човекот. Поради ова, овие патувања веројатно ќе го држат рекордот со децении, ако не и со векови.

Одлуката за намалување на енергијата на минимум е донесена со цел да се продолжи животниот век на сондите за уште неколку години, рокот за „благо исклучување“ е одреден до 2030 година. Сепак, сондите далеку ги надминаа очекувањата со оглед на фактот дека нивниот првичен „рок на траење“ беше проценет на само четири години.

Сондите се напојуваат од реактори за радиоактивни патишта кои обезбедуваат енергија за малите компјутери кои работат без престан со децении. Сепак, крајот дефинитивно доаѓа, бидејќи енергијата во системите на сондата се намалува. Ова значи дека сè повеќе компоненти и уреди мора да се исклучуваат.

Pale Blue Dot

Примарната мисија на сондите беше да летаат над гасните џинови Јупитер и Сатурн, но тие направија многу повеќе работа. Во 1990 година, Војаџер направи фотографија од Земјата позната како Pale Blue Dot. Фотографијата ја прикажува планетата како мала точка во појас светлина предизвикан од сончевата светлина што удира во инструмент на вселенско летало. Фотографијата е направена на оддалеченост од околу 6 милијарди километри од Земјата.