Секој ден сè повеќе напредуваме, па прашање на време беше кога некој ќе се сети на воланот во автомобилот.

Од следната година германскиот добавувач Schaeffler-Paravan сака да почне да вози автомобили со џојстик наместо со волан. Скоро откако автомобилот е во функција, системот за управување со волан е во функција.

Германската компанија започнува со тестирање на системот bi-wire, со помош на џојстик, во спортски автомобили и друмски возила. Контролите работат како во компјутерска игра: лево е лево, десно е десно, гас е напред, а сопирачките се во рикверц.

Контролата на џојстикот на Paravan се смета за револуционерна. Затоа Schaeffler влезе во овој проект како инвеститор и сега заеднички се обидуваат да го комерцијализираат системот во 2023 година.

Системот може дури и да се догради. Предностите се големи бидејќи нема повеќе удари кои се пренесуваат преку воланот при возење низ дупки, воланот повеќе не троши енергија, а работата на системот за активна безбедност е олеснета бидејќи воланот повеќе не мора да се движи при корекција на насоката на патување, пренесува магазинот ХАК

Paravan има големо искуство во развивање на контролен систем за лица со посебни потреби, а заедничкото вложување најавува дека е три години пред конкуренцијата во развој. Од овој систем се очекува најмногу да имаат корист лицата со попреченост.