Американската вселенска агенција НАСА успешно изврши тестирање на ракетата SLS (Space Launc System), која се однесува на полнење на резервоарот со гориво.

Ова е таканаречената „проба на мокра облека“, која е важен тест пред да започне одбројувањето. Иако имаше одредени проблеми при тестирањето, НАСА сепак успеа целосно да ги наполни резервоарите со погонско гориво и ова беше првиот обид кој успеа.

Целта на споменатиот тест е да се симулира лансирање на ракета, но всушност без нејзино полетување. Програмскиот тим на Artemis 1 ги скрати претходните три обиди за полнење на SLS претходно оваа година поради различни протекувања и други проблеми што беа решени во меѓувреме.

Сепак, обидот не беше совршен бидејќи НАСА мораше да престане да се полни неколку пати од почетокот на тестот. Првиот прекин е предизвикан од проблем со резервите на азотен гас. Сепак, екипата го санирала вентилот на гасоводот за азот, по што продолжило полнењето гориво. Сепак, на крајот на полнењето се појавија неколку проблеми, вклучително и истекување на водород, па мораше да се најде алтернативно решение откако првото не успеа. Покрај тоа, факелот што го согорува вишокот течен водород од ракетата предизвика мал пожар околу местото за лансирање на ракетата.

Контролорите за лансирање смислиле план за „прикривање“ на податоците поврзани со истекувањето за да не прекине компјутерот за лансирање. Ова немаше да се случи во вистинското сценарио за лансирање, но целта овојпат беше да се стигне што подалеку во процесот на одбројување за да се соберат потребните податоци.

Тимот успешно го продолжи последното десетминутно одбројување и стигна до Т-29 секунди пред да мора целосно да го прекине тестот.

Првично беше планирано да се изврши одбројувањето до Т-33 секунди пред лансирањето, проследено со рестартирање на тајмерот и повторување на процесот до Т-9 секунди пред лансирањето.

Сепак, извршени се неколку клучни операции потребни за лансирање, вклучително и префрлање на контролата од секвенционерот за лансирање на земја на автоматизираниот секвенционер за лансирање што го контролира софтверот за летот на ракетата.

НАСА сега ќе ги анализира податоците собрани за време на тестот за да утврди дали конечно може да одреди официјален датум за лансирање на мисијата Artemis 1, чија цел е да испрати вселенско летало Орион без екипаж во мисија да лета околу Месечината. Најраниот можен датум е во август.