На крајот на оваа или почетокот на следната година го очекуваме првиот VR уред од компанијата, а неговиот наследник, како и првите Apple AR очила, ги очекуваме во втората половина на 2024 година.

Откако Apple минатата недела објави нови верзии на софтвер за своите уреди, но и нова генерација на MacBook Air, оваа недела се појавија нови информации за претстојните производи на компанијата.

Аналитичарот Џеф Пу ги коментираше новите уреди кои компанијата има намера да ги претстави во следните две години, а со кои влегува на сосема нов пазар – проширени и виртуелни реалности.

Претходните информации укажуваа дека првиот модел на VR очила би можел да го претстави Apple на минатонеделната конференција, но сепак ќе треба да почекаме за втората половина од годината. Или почетокот на следната.

Новите информации, објавени од Пу, се однесуваат на втората половина на 2024 година. Според нив, Apple тогаш би требало да претстави дури два такви уреди – наследникот на првите VR очила, но и неговите први очила со поддршка за проширена реалност.

Иако, се разбира, официјалните детали за овие очила не се познати, благодарение на досегашните гласини знаеме приближно што да очекуваме. Дизајнот на таквите очила треба да биде сличен на класичните очила, така што технологијата на нив не треба да биде во преден план.

Очилата, како првата генерација на Apple Watch, треба да зависат од iPhone, т.е. уредите треба да се спарат за да може информациите и известувањата што пристигнуваат на iPhone да се прикажуваат на очилата.

Што се однесува до VR уредите, тој треба да биде поголем и помоќен, а ќе има и многу поголеми можности, односно можност за прикажување на AR и VR содржини во висока резолуција. Исто така, тоа ќе биде самостоен уред што нема да мора да се поврзува со iPhone.

Првата генерација на овој уред можеме да ја очекуваме за помалку од една година, а според Џеф Пу, Apple би можел да го претстави својот наследник во втората половина на 2024 година, заедно со AR очилата.