Бентли подготвува нешто многу интересно.

Првиот EV на британскиот производител на луксузни автомобили треба да се појави на пазарот во 2025 година, а за време на неодамнешното интервју за Auto News Europe, извршниот директор на Bentley Адријан Халмарк сугерираше дека може да има повеќе од 1400 КС и да може да достигне 60 mph (96 km / ж) за само 1,5 секунди.

„Сега имаме 650 КС со GT Speed, а таа бројка ќе биде двојно поголема со BEV“, рече Халмарк.

Bentley ќе нуди електрични возила со различни режими на забрзување.

„Можете да имате спринт до 100 за 2,7 секунди. Или може да се префрли на 1,5 секунда“, вели извршниот директор.

Според Халмарк, клучниот атрибут на EV ќе биде неговото „престигнување без напор“, особено меѓу брзини од 50 до 110 km/h и помеѓу 50 и 240 km/h.

Што се однесува до дизајнот, Bentley не го прецизираше обликот на своето прво електрично возило, според Јутарњи.хр. Она што го знаеме е дека EV ќе се базира на платформата на VW Group Premium Performance Electric (PPE) развиена од Audi и Porsche и дека производителот на автомобили нема да го дизајнира да изгледа како електричен автомобил.

Се очекува да чини повеќе од 250.000 евра, што значи дека електричниот погон ќе биде поевтин од сегашниот мотор со 12 цилиндри.

„Цената на моторот со 12 цилиндри е околу 10 пати поголема од цената од просечниот премиум автомобилски мотор, а просечната батерија е помала од нашиот мотор со 12 цилиндри“, додаде Халмарк.

„Едвај ги чекам батериите, тие се релативно евтини“.