YouTube ќе им понуди на обожавателите и на создавачите на содржини можност да подаруваат платени претплати на канали.

Голем број влијателни стримери споделија информации за оваа објава на YouTube, а многу од нив беа задоволни од новата алатка за монетизација на содржината на услугата.

Претплатата за подарок е една од најпопуларните функции што ги нуди платформата за стриминг Twitch веќе долго време. Многу преносители ја гледаат претплатата како лесен начин за генерирање приходи, а истовремено помагаат да се изгради заедница.

Вообичаено, обожавателите плаќаат 4,99 долари месечно за членство на каналот, давајќи им пристап до беџови, емотикони и други ексклузивни содржини понудени од нивните омилени креатори.

YouTube Gaming има некои други функции, слични на оние што ги нуди Twitch, а меѓу нив е и Live Redirects, што им овозможува на стримерите да ги испраќаат обожавателите на други стримови или премиери.