Компанијата DJI официјално го претстави својот нов дрон, Mini 3 Pro.

DJI повторно го искористи својот рецепт и ја пренесе технологијата од поголеми и поскапи дронови на помалиот Mini 3 Pro. Станува збор за дрон тежок помалку од 250 грама за кој не е потребна лиценца за користење, а кој е одличен за почетници и оние кои бараат лесно пренослив дрон способен за трикови досега „резервиран“ за многу поголеми дронови.

Досега беше неопходно да се купат поголеми беспилотни летала како Air 2S кој чини 999 или Mavic 3 со цена од 2.000 долари за да се добијат одредени карактеристики кои ги има новиот Mini 3 Pro.

Mini 3 Pro има FocusTrack Suite кој вклучува Spotlight 2.0 (го држи предметот во кадар додека лета рачно), Point of Interest 3.0 (кружи околу објектот по поставувањето на радиусот и брзината), ActiveTrack 4.0 (го следи предметот на два начина што може да се изберат), Trace (го следи субјектот на исто растојание), Parallel (го следи субјектот додека лета до него под ист агол и на исто растојание), Quckshots Dronie (лета назад и нагоре со камерата фокусирана на темата) и Helix (лета горе и спирално околу субјектот), Rocket (лета нагоре со камерата свртена надолу), Circle (кружи околу субјектот), Boomerang (лета околу предметот во овална траекторија, се крева додека се оддалечува и се спушта додека се враќа), Asteroid (вистинска снимка почнува како сферична панорама високо над предметот и завршува како нормална снимка додека лета блиску до објектот), Mastershot (го држи предметот во центарот на кадарот додека изведува различни маневри во низа за да снима краток кинематично видео) и Hyperlapse (создава динамичен тајмлапс каде дронот лета по поставените патеки за време на снимањето).

Една од недостатоците на дронот е тоа што нема можност да избегнува препреки странично, па при летање паралелно со предметот не смее да има пречки на патеката бидејќи дронот ги избегнува само пречките кои се пред и зад него. ActiveTrack 4.0 понекогаш го губи својот предмет поради различни причини, вклучувајќи ја комплицираната околина и брзината на возилото. Поскапиот Mavic 3 нема таков проблем.

Стандардната батерија ќе му овозможи на дронот да лета 34 минути, а DJI нуди и батерија за продолжен лет до 47 минути.

Mini 3 Pro има одлична камера која снима фотографии до 48 MP и може да снима 4K видео со 60 fps (30 fps во HDR).

Со дронот може да се управува преку паметен телефон или iPad Mini, но има и нов лесен RC контролер со 5,5-инчен екран на допир.

DJI Mini 3 Pro без контролер чини 669 долари.