Научниците веруваат дека го нашле одговорот на енигмата – зошто некои луѓе се негативни на коронавирусот иако се опкружени со заразени луѓе.

Имено, има луѓе кои се инфицираат со вирусот, но Т-клетките на имунолошкиот систем го дезинтегрираат во најраната фаза на болеста. Затоа, ПЦР и тестовите за антитела кај таа личност секогаш покажуваат негативен резултат.

Се проценува дека околу 15% од здравствените работници, кои биле следени од системот за време на првиот бран на пандемијата во Лондон, се дел од ова сценарио.

Откритието би можело дополнително да го прошири патот за новата генерација вакцини насочени кон Т-клетките, кои би можеле да произведат подолготраен имунитет, велат научниците.