Минатиот месец WhatsApp воведе уште една нова функција која овозможува да се прегледаат гласовните белешки пред да бидат испратени. Сега, најновото бета ажурирање на WhatsApp носи уште една промена која ќе овозможи слушање гласовни пораки во позадина.

Во моментов, ако репродуцирате гласовна белешка во WhatsApp и се префрлите на друг разговор, таа престанува да се репродуцира. Но, нов глобален плеер за гласовни белешки се појави во најновата бета верзија на WhatsApp за Android (v2.22.3.1), кој овозможува да се репродуцираат гласовни пораки во позадина.

Откако ќе се објави гласовна белешка и се отиде на почетниот екран на WhatsApp или друг разговор, нов плеер за гласовни пораки се појавува на врвот на апликацијата. Содржи копчиња кои дозволуваат да се паузира, да се продолжи или да се отфрли гласовната белешка, па дури има и лента за напредок.

Оваа функција моментно е во развој и не е достапна за бета-тестерите во најновото издание на WhatsApp бета. WhatsApp допрва треба да објави било какви официјални информации за оваа промена, така што не знаеме кога ќе почне да се емитува на бета каналот.

Вреди да се напомене дека WhatsApp веќе некое време работи на овој глобален плеер за гласовни белешки. VABetaInfo првпат го забележа во бета верзијата WhatsApp за iOS уште во октомври минатата година, но досега не беше објавен ниту на iOS.