Solid-state меморијата сè повеќе ги заменува хард дисковите во потрошувачкиот хардвер, но тврдите дискови сè уште доминираат во односот помеѓу SSD брзината и гигабајтите, што е сè уште исклучително важно за многу компании и клиенти во Cloud. Благодарение на новото заедничко партнерство меѓу Toshiba, SDK и TDK за овој проект, цените по гигабајт наскоро би можеле дополнително да паднат.

Специфичната технологија воведена од Toshiba се нарекува „Microwave Assisted Switching-Microwave Assisted Magnetic Recording“ или „MAS-MAMR“. Јапонската компанија објаснува дека зголемувањето на густината на податоците на HDD бара надминување на „трилемата“: проблеми: намалување на физичката големина на магнетните зрна на дискот, подобрување на термичката стабилност на зрната и одржување на перформансите на снимање со дадена густина.

Надминувањето на овие три проблеми одеднаш бараше од Toshiba да измисли „bi-oscillation-type spin-torque oscillator device“ кој емитира микробранови во „two-layer field generating layer“, како што е прикажано на дијаграмот подолу:

 

diagram.jpg

Сè уште мораме да почекаме на оваа технологија за целосно да се запознаеме со неа, но очигледно во комбинација со новите глави за снимање развиени од TDK и новите магнетни медиуми развиени од SDK, се покажа дека новите дискови ги подобруваат перформансите на снимање за 6 децибели. Ова, пак, овозможува значително зголемување на густината на снимање во споредба со претходните технологии.

Toshiba веќе испорачува дискови базирани на MAMR технологијата, но оваа форма е позната како „Flux Control MAMR“ и очигледно не е толку напредна како новата технологија. Тековните FC-MAMR дискови на Toshiba можат да складираат до 18 TB по диск. Новата технологија MAS-MAMR би можела да и овозможи на Toshiba да започне со испорака на дискови со „висок капацитет над 30 TB“, пишува Hot Hardware.

Сепак, и покрај постојаните најави на Toshiba дека планира „рано да ја комерцијализира“ MAS-MAMR технологијата, компанијата не обезбеди поконкретна временска рамка за погоните што ја носат технологијата на пазарот.