На CES 2022 саемот, Samsung го претстави гејмерскиот монитор Odissey G8KNB, со стапка на освежување од 175 Hz, живописни бои и ултра широк 4K дисплеј и заоблен дизајн. Но, она што најмногу не радува е фактот што работи на QD-OLED технологијата на дисплеј.

Ја донесува истата технологија на панели зад новиот Alienware AW3423DW, исто така претставен за време на CES 2022. Поради оваа причина, и двата технички ја носат титулата на првиот светски Quantum Dot OLED монитор за игри. Но, ова ќе зависи и од тоа кој прв ќе излезе на пазарот.

Концептот Quantum Dot постои веќе некое време, се користи во QLED телевизори и слично, но комбинацијата на Quantum Dot и OLED технологијата го прави овој дизајн интересен.

OLED технологијата е импресивна сама по себе, нуди подобар контраст со потемна црна боја, благодарение на нејзината способност целосно да ги исклучува LED диодите во темните простори на вашата слика без никакво цветање. QD-OLED, сепак, ги носи работите на следното ниво, комбинирајќи ги нивоата на OLED контраст со светлата и енергична технологија Quantum Dot.

За Quantum Dot панелите, инженерите користат нешто што се нарекува „сендвич“. Samsung објаснува дека за време на производството се додаваат наночестички на слоевите филм, стакло и филтри внатре во панелот.

Исто така, тоа се честички со „полупроводнички својства“, кои се разликуваат по големина во зависност од бојата што треба да ја испуштат. „Поголемите точки емитираат светлина што е наклонета кон црвена, а постепено помалите точки емитираат светлина што е повеќе наклонета кон зелена“, објаснуваат тие во увидот.

Со комбинирање на врвните гама бои на QD технологијата, со органско, сино осветлување што се емитува под него, добивате нешто навистина супериорно. И очигледно подобро за очите благодарение на оптимизираната изложеност на сина светлина. Samsung дури ја состави некогаш замрсената структура на LCD Quantum Dot технологијата за да вклучува помалку слоеви, што значи дека панелите можат да бидат многу потенки од порано.

 

 

За играње игри, оваа технологија дури ветува побрзо време на одзив, при вистински 0,1 ms G-t-G и подобар HDR. Но, претпоставуваме дека сето ова ќе го откриеме од прва рака кога ќе имаме можност да го тестираме.