Германската фармацевтска компанија BioNTech и нејзиниот американски партнер Pfizer сакаат заеднички да развијат вакцина против херпес зостер.

Вакцината ќе се заснова на технологијата mRNA, која сега се користи за вакцината против коронавирус, заеднички објавија во средата од двете компании.

Се очекува клиничките испитувања да започнат во втората половина на годината.

Херпес зостер е предизвикан од вирус кој вообичаено предизвикува сипаници, но по добивањето варичела, вирусот останува во телото и може да се активира подоцна во животот.

Симптомите на активиран вирус се силна болка долж зафатениот нерв, а подоцна се појавуваат плускавци на кожата. Најчесто се јавува кај постари лица и кај оние со ослабен имунолошки систем. Кај пет проценти од пациентите, болката може да трае долго.

Вакцината против херпес зостер постои, но таа се базира на вектор.

BioNtech и Pfizer сакаат да развијат нова вакцина користејќи антигенска технологија и планираат да ги поделат и трошоците за развој и идниот профит.

Со оваа соработка, двете компании сакаат да ја искористат својата експертиза и можности за да развијат нова, ефикасна mRNA вакцина против херпес зостер, рече основачот и шеф на BioNTech, Угур Сахин.

Како и во случајот со вакцината против коронавирус, Pfizer ќе има маркетиншки права на потенцијалната вакцина ширум светот, со исклучок на Германија и Турција каде што правата за маркетинг ќе одат на BioNTech.

Извор: Rtl.hr