Резултатите се охрабрувачки дека ова би можело да биде чекор кон конечното „истребување“ на чадот од тутун и пасивното пушење, за кое се знае дека има подеднакво штетно влијание врз непушачите.
Уредите што го загреваат тутунот имаат значително помало влијание врз квалитетот на воздухот во затворените простории во споредба со цигарите што горат тутун, но и врз некои вообичаени активности како што се одење, танцување или пиење вино, покажаа резултатите од студијата објавена во списанието Atmosphere.
Мерењата покажаа дека нивоата на тестираните состојки за време на употребата на овие уреди имаат значително помало негативно влијание врз квалитетот на воздухот во споредба со производите за согорување.
Истражувањето спроведено од група автори од научно -истражувачкиот центар на производителот на тутун Филип Морис во Швајцарија, ги симулираше атмосферските услови во рестораните, продавниците и куќите и го утврди присуството на супстанции што преминуваат во атмосферата од уредот IQOS. Се користеа методите развиени од тимот на научници од оваа корпорација, и за време на мерењето се појави покачена концентрација на глицерин, никотин и ацеталдехид, но сепак, на значително пониско ниво и под долната граница на дозволеното.
За разлика од никотин и глицерин, кои обично се ослободуваат при користење на IQOS, ацеталдехид е загадувач во затворен простор, кој може да се најде во воздухот и за време на активности како што се пешачење, танцување и испивање вино.
Истражувачите го следеа присуството на 31 компонента од листата на штетни и потенцијално штетни супстанции утврдена од Американската агенција за храна и лекови (ФДА), како и од листата на примарни токсини утврдена од Светската здравствена организација (СЗО).
Резултатите се охрабрувачки дека ова би можело да биде чекор кон конечното „истребување“ на чадот од тутун и пасивното пушење, за кое се знае дека има подеднакво штетно влијание врз непушачите.
Коментирајќи ги резултатите од студијата, проф. Д -р Мирослава Николиќ, експерт за технологија за преработка на тутун, посочува дека чадот од тутун, како и согорувањето на цигарите, се клучни проблеми во пушењето. Никотинот, како природна состојка во тутунското растение, не е без ризик и создава зависност, но истражувањата исто така покажуваат дека не е примарна причина за болести поврзани со пушењето, вели таа.
Резултатите од оваа студија се во согласност со претходните истражувања, кои го испитуваа присуството на соединенија од листата на штетни и потенцијално штетни состојки на ФДА и СЗО. Овие научни сознанија може да бидат од големо значење бидејќи испитувањето на квалитетот на воздухот при употреба на алтернативи го проширува разбирањето за тоа како употребата на уреди што го загреваат тутунот влијае врз квалитетот на воздухот.