Компанијата Oppo почна да најавува неколку нови технологии што се очекуваат на камерите за мобилните телефони.

Веројатно најинтересна е оптичката стабилизација на сликата во пет оски, која користи и промена на објективот и промена на сензорот за да се постигне максимален ефект – тоа е три пати повеќе агли во споредба со конвенционалната оптичка стабилизација, според Oppo. Доколку се постигне ова, функцијата ќе овозможи побрзо снимање и подобри перформанси во услови на слаба осветленост дури и кога се користи рачно.

Овој тип на имплементација не е ништо ново во светот на професионални камери и фотоапарати, но е вистински предизвик да се намали за да се вклопи во малиот простор во телефонот. Објективот, напојуван од мотори со топчести лежишта, служи како примарна алатка за стабилизација за светлосни вибрации. За поголеми движења, објективот и сензорот се активираат за да се постигне стабилизација во пет оски, при што нивното движење и ротација се контролирани со легури на мемориска форма.

Oppo признава дека имплементирањето дополнителни подвижни делови значи зголемување на бројот на потенцијални точки на дефект, така што ќе продолжи да спроведува разни тестови за уривање и тестови за сигурност пред да започне масовното производство. Компанијата има за цел во првиот квартал од 2022-ра година да го објави својот прв телефон со новата функција.

Во прилог на технологијата за оптичка стабилизација со пет оски, „Oppo“ исто така го навести својот RGBW сензор од следната генерација, за кој компанијата тврди дека може да добие 60 проценти повеќе светлина и да постигне 35 проценти намалување на бучавата. Ова ќе биде достапно за неодреден телефон на Oppo во четвртиот квартал од оваа година.

Компанијата работи и на модул за оптичко зумирање од 85-200 мм, кој нуди поголема флексибилност. Не е познато кога ова решение може да стане комерцијално достапно.

Извор: Benchmark.rs