Јужнокорејскиот гигант Samsung испрати пријава за регистрација на Galaxy Z Fold уредот до канцеларијата за Европска унија за интелектуална сопственост. Така регистриран во Европа, брендот Galaxy Z Fold, може да се користи за паметни телефони и таблет уреди. А токму поради таблетот, Samsung го задржува даденото име.

Samsung ги објави паметните телефони Galaxy Z Fold 2 и Galaxy Z Flip опремени со флексибилен екран, а се очекува дека Galaxy Z Fold 3 и Galaxy Z Flip 3 ќе бидат објавени во текот на 2021. година.

Првиот уред во новото семејство може да биде уред со прилично голем флексибилен екран, кој се преклопува на две места одеднаш. Сајтот LetsGoDigital напоменува дека тоа најверојатно ќе биде Galaxy Z брендот во употреба со Tab суфиксот, да ја означи новата класа флексибилни таблет уреди во премиум сегментот. Во овој случај, моделот Galaxy Z Fold Tab може да стане прв претставник на серијата флексибилни таблет уреди.