Ако се прашувате која песна свири додека слушате музика на вашиот компјутер, сега имате уште еден начин кој ќе ви помогне да откриете што е тоа.

Browser tool е во бета фаза и достапна е само на macOS и Chrome OS. Shazam додаде бета верзија на својата алатка за препознавање музика во прелистувачите. Засега, оваа функција работи само во Safari, Chrome и Firefox на macOS и Chrome OS. MacOS верзијата на апликацијата Shazam е достапна од 2014 година. Во меѓувреме, Shazam на iOS (кој го поседува Apple) доби нов изглед.

Редизајнираната апликација става поголем фокус на откривањето музика. Почетниот екран му дава поголема истакнатост на главното копче, а со вертикално повлекување ќе стигнете до My Music. Shazam charts се достапни преку функцијата за пребарување. Постојат нови известувања за пропуштените и офлајн обиди да се препознаат песните. Ако го поврзете Shazam со Apple Music, ќе се синхронизираат повеќе ваши претходни Shazam верзии. Ако избришете песна од Apple Music, таа нема да биде додадена повторно. На Spotify, Shazam ќе пронајде и синхронизира повеќе песни што ќе ги препознае.