Canon е најпосакувана марка на фотоапарати за многу ентузијасти и професионалци, бидејќи има беспрекорен квалитет на своите производи. Компанијата неодамна беше жртва на незгоден инцидент пред неколку дена, откако хакери провалија во нивните компјутерски системи. Според CoinTelegraph, нападот се случил на 30 јули и сериозно ја зафатил инфраструктурата на Canon.

Групата Maze, која користи ренсомвер вирус за да ги блокира електронските услуги на компанијата и платформата за споделување фотографии во САД, ја презеде одговорноста за сајбер нападот. Јапонскиот производител се најде во деликатна ситуација, бидејќи хакерите обезбедија пристап до 10 терабајти информации од нивните сервери. Овие се фотографии и информации што ги споделуваат корисниците на Canon на облак платформите на компанијата.

Нападот предизвикува затворање на страницата image.canon шест дена пред IT одделот да може да го врати пристапот и нормалното работење на веб-страницата. Првично, немаше потврда за истекување на лични информации.

Ден откако серверите на Canon започнаа да работат со оптимален капацитет, компанијата потврди дека 10 терабајти податоци паднале во рацете на хакерите. Претставниците на групата Maze испратија порака со која ги известуваат администраторите на системот за „повеќе безбедносни слабости“ што доведоа до нападот.

Canon исто така бил предупреден дека доколку не го платат откупот што се бара во рок од три дена од приемот на пораката, деталите за сајбер нападот ќе бидат целосно објавени, а четири дена подоцна, сите информации ќе бидат поставени на јавни сервери.