Дека пандемијата на коронавирусот не е сезонска, беше една од најголемите објави на Светската здравствена организација, која со јавноста ја споделија на 28 јули.

Во моментот Ковид-19 се шири во еден голем бран и поради големиот број случаи во светот, тој не ги следи сезонските варијации, како што тоа е случајот со грипот.

„Се чини дека годишната доба не влијае на преносот на вирусот, кој усмрти повеќе од 650.000 лица во светот и зарази повеќе од 16 милиони луѓе“, изјавила портпаролката на организацијата, Маргарет Хари, на краткиот виртуелен брифинг.

Таа истакнала дека ова е нов вирус, кој се однесува поинаку и дека промената на годишните времиња не игра голема улога. Таа потсети и на убедувањето дека опасноста од заразата е помала во лето и повторно дека летото е проблем затоа што овој вирус ги сака сите годишни времиња.

Тоа го објаснила со примерите во САД и Бразил, две држави што се соочуваат со најголем број заболени, а во моментот во овие земји се две различни годишни времиња. Според тоа, за оваа епидемија не смее да се размислува во смисла на вирусни бранови.

„Тоа ќе биде еден голем бран. Ќе се движи нагоре и надолу. Најдобро би било овој бран да се израмни и да се претвори во нешто, како што е плискањето со нозете во вода“, изјавила Харис.

Нејзиното обраќање доаѓа во момент кога во светот расте бројот на случаи по излегувањето од блокадите. Многу влади ја разгледуваат опцијата и за втор бран.

Истовремено тие избегнуваат да ги употребат мерките за второто затворање на границите, кои наводно целосно би ги уништиле економиите.

Британскиот премиер, Борис Џонсон, за ваквата мерка зборува како за нуклеарна бомба.

„Секако дека не сакам да ја искористам“, изјавил Џонсон.

Францускиот премиер Жан Кастекс бил еднакво остар.

„Нема да преживееме, ниту економски ниту социјално“, изјавил тој.