Луксуз во секој поглед во пет метри долгата силуета

Претставен е во екот на пандемијата на коронавирус во Кина и веќе се нуди на целиот кинески пазар. Неговото име е H9, а го произведува FAW Hongqi, најстариот и најлуксузен производител на автомобили во Кина.

Автомобилот е долг дури 5,2 метри, па во однос на него дури и реномирани ривалиизгледаат мали. Ова се однесува на Audi A6, BMW 5-Series односно продолжената Mercedes E-Class. Но FAW Hongqi сепак е пред нив со меѓуосовинско растојание од 3 метри и должина од 5,2 метри.

Се е зачинето со LED светла кои ги следат рабовите на возилото. Како и некогаш во Saab, и овде се многу горди на својот производ и потенцираат дека Н9 е дизајниран уште пред да дојде Тејлор во редовите и Hongqi од Rolls Royce.

Моторизацијата сепак малку поскромна – 2.0 турбо кој испорачува околу 250 КС и 380Nm, а достапен е и 3.0 V6 со 272 кс и 400Nm. Перформансите не се за паметење (8 секунди до стотка), но затоа удобностаи луксузот се од прва класа.