Најновите сознанија на докторите кои што секојдневно се борат со коронавирусот внесуваат страв од новите начини и симптоми на епидемијата коронавирус.

Ова би можело да претставува проблем за членовите на медицинскиот тим кои што ги лечат пациентите, но и за поширокиот дел од јавноста доколку и тие се опуштени и дополнително изложен на другите луѓе.

Жена која што била позитивна на коронавирусот развила ретка болест на мозокот позната како акутна некротизирачка енцефалопатија, состојба која може да покрене вирусна инфекција како грип и херпес.

Во овој момент, оштетувањето на мозокот ‘треба да се докаже како резултат на инфекцијата на коронавирусот’, се наведува во извештајот за лечењето на пациентот, објавено на 31-ви март во списанието „Rapsody“.

Но, како што вирусот понатаму се шири, болничарите и радиолозите треба да се надеваат на оваа меѓа која што пациентите кои што имаат Ковид-19 ја имаат, за да се потврди евентуалниот променет ментален статус кај истите, напишале авторите.

„Мора да размислиме за тоа како во оваа парадигма на лечење ќе ги вклучиме пациентите со тешки невролошки болести“ – изјавила д-р Елиса Фори.

„Оваа компликација е поразувачка и тешка болест како онаа на белите дробови“.

Докторите спровеле дополнителни испитувања на мозокот со помош на магнетна резонанца за да пронајдат докази дека кај некоја пациентка имало и паралели на крварење во мозокот. Повторно пронашле оштетување на таламусот како и во делови на мозочната кора.

На пациентката дијагностицирана ѝ била акутна некротизирачка енцефалопатија која бидејќи не се лечи може да напредува и да предизвика ‘кома, проблеми со џигерот и невролошки дефицит’.

Ова е тешка здравствена состојба и најчесто се појавува по вирусната инфекција…