Експертите велат дека преминот кон плаќање со помош на биометриски податоци би можел да биде забрзан поради ширењето на коронавирусот.

Во Русија во продавниците за прехранбена стока почна тестирање на систем на плаќање купена роба по пат на скенирање на лицето. Ова за московскиот весник „Известија“ го изјавија претставници на банката ВТБ која го стартуваше експерименталниот проект.

Како што се наведува, сопствениците на картички кои поминале биометриска идентификација е доволно само да погледнат во камерата на каса за да ја платат сметката.

Во пилот-проектите технологијата е користена за плаќање помали сметки. За потврда на трансфер на поголема сума ќе биде користен уште еден фактор – ПИН-код. Клиентот исто така ќе може да плати со лицето за роба купена преку интернет, со поглед во камерата на телефонот и да го издиктира бројот, наместо да ги пополнува сите податоци од картичката, велат за „Известија“ од „Ростелеком“.

Претставниците на „Ростелеком“ додаваат дека за користењето на оваа технологија се разговара не само со трговските мрежи, туку и со бензинските пумпи и синџирите за брза исхрана, производителите на автомати и одговорните од метрото на „Руски железници“.

Стручњаците кои ги контактираше весникот рекоа дека преминот кон плаќање на сметки со помош на биометриски податоци би можел дополнително да биде забрзан поради пандемијата на новиот коронавирус бидејќи многу корисници стравуваат од пренесување на вирусот преку парите и пластичните картички.

Извор: Russia Beyond