Работа во Microsoft без факултетска диплома сега е на дофат на рака, дури и ако не сте Бил Гејтс.

За многу позиции почетното ниво на Microsoft не бара од кандидатите да имаат факултетска диплома, туку ги потикнува да се пријават сите оние кои мислат дека добро се вклопуваат. А платите за повеќето такви позиции се движат од 60.000 до 130.000 долари годишно.

Директорите во Microsoft велат дека ваквата пракса им овозможува да дојдат до пошироката база на таленти и да изградат поразновидна работна сила во компанијата.

„Ако имате исти луѓе кои имаат ист степен на образование, иста професионална позадина и сè друго, тие нема да можат да ги решат сите наши проблеми. Ако имате луѓе кои доаѓаат од многу различни позадини, тие навистина може да размислуваат поинаку“, изјави потпретседателката на Microsoft, Ен Џонсон.

Како што велат, факултетските дипломи не се непогрешлив показател дали кандидатот одлично ќе се снајде во некоја улога – наместо тоа, Microsoft потикнува фокусирање на меки вештини како тимска работа и љубопитност, како и подготвеност на кандидатот брзо да учи.

Microsoft не е единствената голема технолошка компанија која ги предизвикува и преиспитува традиционалните очекувања кога е во прашање вработувањето на луѓе. Google и Apple шират слична политика за прифаќање на пријави за работа од било кој, без оглед на нивното образование, бидејќи широката технолошка индустрија се бори со борбата против хроничниот недостаток на различност.

Извор: Bizlife.rs