Водечките технолошки компании постојано се испитувани од страна на регулаторните агенции ширум светот. Причината е огромната количина на информации што им се достапни на потрошувачите и често се проверува дали неговото складирање не ги крши законите за монопол, пишува Digital.bg

Федералната комисија за трговија (FTC) издаде посебна наредба, „Специјални 6 нарачки“, која е поврзана со пет од најголемите имиња во индустријата: Apple, Google, Amazon, Facebook и Microsoft. Компаниите за кои станува збор треба да обезбедат дополнителни информации за FTC.

Ова е случај на податоци поврзани со сите аквизиции направени од: Apple, Google, Amazon, Facebook и Microsoft во последната деценија. Специфичниот период опфаќа ги 1 јануари 2010 година и 31 декември 2019 година.

Технолошките компании не мораа да дадат информации за овие трансакции во согласност со параметрите на овој закон Харт-Скот-Родино (HSR) во САД, јавува PhoneArena. Неговите одредби, исто така, не опфаќаат превземања од помалку од 90 милиони американски долари. Трансакциите во вредност од повеќе од 200 милиони американски долари досега не биле испитани од страна на FTC.

Сепак, технолошките компании треба да ги известат FTC и американските правосудни органи за претходните аквизиции што ја надминуваат таа сума.