Кина веќе предупреди некои западни земји за економските последици со кои може да се соочат, како резултат на дискриминаторска политика против Хуавеи при доделување договори од 5G, пренесува Digital.bg

Кинеските власти продолжуваат да го бранат телекомуникацискиот гигант и сега официјално им се заканија на Ericsson и Nokia. Специфичен мотив е желбата на Франција да го исклучи Huawei од градењето на 5G мрежи во земјата, но тие се всушност испровоцирани од „јасната дискриминација“ и „тајниот протекционизам“. Според Кина, ваквите акции од француска страна се во спротивност со „принципите на пазарната економија и слободната трговија“.

Во официјалното соопштение се вели дека „разликата во обуката на одделните компании според нивното потекло“ промовира дискриминација и штета на конкуренцијата. Кинеската влада тврди дека за разлика од постапките на некои европски земји, „тие секогаш им обезбедувале на Nokia и Ericsson отворен став и правичен пристап до изградба на 5G инфраструктура во земјата“.

Покрај тоа, Nokia и Ericsson се исто така овластени да воспостават „големи телекомуникациски мрежи“ во Кина. Поради оваа причина, државата „не сака да ги донесе истите дискриминаторски политики кон европските земји“ како што тоа ги прават тие против Huawei.