Пред две години, Microsoft официјално ја прекина опцијата за бесплатна надградба од Windows 7 и Windows 8.1 на Windows 10, но излегува дека таквата функција е сè уште целосно легална. Корисниците со службена лиценца за Windows 7 или Windows 8.1 можат да имаат корист од тоа.

За да добиете бесплатно ажурирање до Windows 10, ќе треба да ја преземете алатката Media Creation Tool од страницата на Microsoft на вашиот компјутер и да го посочите клучот, кога тоа ќе биде потребно. Овој метод за бесплатна надградба работи само со верзии на Windows 7 и Windows 8.1 веќе активирани, но не ја легализира почетната, чиста инсталација на Windows 10.

Посетител на Редит, кој се претставува како инженер во Microsoft, потврдува дека бесплатната надградба до Windows 10 е сè уште достапна. Според него, програмата за бесплатно ажурирање до ОС е еден вид рекламен потег што има за цел да ги натера клиентите на Microsoft побрзо да се префрлат на Windows 10.

Се чини дека Microsoft не е многу заинтересиран да им ги одземе корисниците на бесплатните ажурирања до оперативниот систем користејќи ја алатката Media Creation. Овој метод може да се очекува да остане актуелен сè до официјалното суспендирање на поддршката за Windows 7 на 14 јануари 2020 година.

Бесплатната копија на софтверот Windows 7 и Windows 8.1 на Windows 10 беше воведена од Microsoft во 2015 година и ќе трае до крајот на 2017 година.