Сигурно некогаш сте виделе барем една фотографија од розовото езеро и сте се запрашале од каде таква боја.

Соленото езеро се наоѓа во западна Австралија и е долго околу 14, и широко 2 километри. Ова езеро е голема туристичка атракција поради „неприродната“ боја. Сепак, за резовата боја на езерото постои едноставно објаснување.

View this post on Instagram

The crazy pink Hutt Lagoon

A post shared by Duncan Meikle (@duncanmeikle) on

Езерото е богато со висока концентација на алги и бактерии кои произведуваа црвен пигмент, а бојата се менува во зависност од интензитетот на сончевите зраци.

Тлото на езерото е многу непријатно за чекорење бидејќи е остро и е составено од гигантски кристални соли.