Документ објавен од кинеската агенција за патенти (ЦНИПА) открива дека Xiaomi развива смартфон со дисплеј на преклоп и прт камери, а кинескиот технолошки гигант ги изненади своите фанови со уште еден интересен гаџет во својот асортиман.

Аквариумот се поврзува преку Bluetooth со паметен телефон. Користејќи специјален сензор, го мери квалитетот на водата во која рибите пливаат и кога ќе дојде време да се промени, вашиот паметен телефон ќе испрати известување.

Друга интересна карактеристика е автоматското хранење риби, што може да се направи далечински повторно користејќи го вашиот смартфон. Аквариумот има комплексен систем на филтри, кварцни гранули и бактерии за нитритирање. Снабдувањето со кислород автоматски се врши преку однапред одредена основа, со бројот на риби што пливаат во аквариумот. Ова е направено повторно преку вашиот паметен телефон, исто како и прилагодувањето на температурата на водата

Smart аквариумот ќе биде достапен во две верзии со волумен од 15 литри и 30 литри, а цените во Кина се 71 и 100 долари. Аквариумот е направен на модуларна основа, што го прави лесен за брза замена на секоја компонента во случај на оштетување.

Аквариумот има водоотпорно LED позадинско осветлување со различен тон. Друга необична работа во врска со аква виџетот на Xiaomi е тоа што е дом на вистински растенија, кои не треба да ги поливате. Поради филтрационата вода во аквариумскиот систем, растенијата постојано се наоѓаат во влажна околина.