Huawei открива дека планира да потроши десетици милијарди долари за снабдување со технологија во Европа во текот на следните пет години, откако се најде на црната листа на САД.

Ова нема да им донесе добро на американските компании, а во интервјуто за АФП, од Huawei објаснуваат дека американските компании како „Квалком“, „Интел“, „Микрон“ и „Гугл“ ќе имаат последици.

Huawei обично троши повеќе од 10 милијарди долари годишно на резервни делови и услуги за своите паметни телефони и опрема за мрежно поврзување, што претходно ги купи од американските компании. Така, предупредуваат аналитичарите, американските компании губат најмалку 40 милијарди американски долари од денес па во текот на следните пет години, откако Huawei ќе се пресели во Европа.

Huawei ќе ги зголеми своите набавки во Кина, Јапонија и Европа во наредните месеци за да се осигури дека производствените ланци остануваат непрекинати, рече Ернест Лин Занг, претседател на Западна Европа на Huawei. Тој додаде дека забраната во САД има мал ефект врз испораката на опрема за мрежата 5G, додека и Huawei веќе нема никакви американски производи“.

Во средината на октомври, компанијата објави дека доставила повеќе од 400,000 5G антени ширум светот на 60 клиенти, повеќе од половина од нив во Европа.