Американскиот научникот и филмски режисер Мајкл Хорн тврди дека за период од десет години во земјата ќе удри астероидот под името „Апофис“, или познат како „Бог на хаосот“.

Хорн тврди дека астероидот ќе удри во близина на Северното и Црното Море и дека истиот ќе предизвика масовно уништување на животот на Земјата. Според него, сегашните претпоставки на НАСА за можно заобиколување на астероидот на планетата Земја се погрешни и дека астероидот независно од местото на ударот ќе предизвика масовна штета.

„Тука зборуваме за два проблеми. Удар на огромен астероид и последиците кои следуваат потоа. За на луѓето подобро им ја објасниме силата од таквиот удар, направивме приказ во облик на стрип. Каде и да се случи ударот, ќе направи голема дупка во Земјената кора и ќе доведе до масовно испуштање  гасови. Тоа ќе предизвика големи пожари и исчезнување на милиони луѓе од одредени подрачја. Потоа може да се очекува катастрофа од глобални размери, па дури и нуклеарна зима“, вели Хорн.

НАСА почна со подготовки за доближувањето на астероидот 99942 Apofis. Од таму велат дека неговиот обем е со 370 метри и предвидуваат дека би можел да се приближи на Земјената површина на оддалеченост од 30.500 километри.

Според официјалните проценки, шансите за удар во Земјата да се случат во 2068 година, се 6,7 спрема 1.000.000.000. Додека во периодот од 2060 до 2105 година, таа веројатност е зголемена во износ на 9:1.000.000.000, сметаат од НАСА.

 

Неговото влегување во Земјината атмосфера би ослободило 1200 мегатони кинетичка енергија. Колку за споредба, јачината на најголемата хидрогенска бомба која некогаш експлодирала изнесувала 57 мегатони, а ерупцијата на вулканот Кракатау од 1883-та била на ниво на експлозија на бомба од 200 мегатони. Ударот на метеоритот за кој се верува дека довел до умирање на диносаурусите, според научните проценки, ослободил енергија од 100 милиони мегатони.

Сигурно е дека ударот би направил голема штета во дијаметар од неколку илјади километри квадратни, но мала е веројатноста за катастрофа од глобални размери.

Се проценува дека во случај на удар би дошло до создавање на кратер од длабочина со 5,1 километри.

Главниот извршен директор на компанијата Space X, Елон Маск, изјавил дека поради ова не треба да сме загрижени, иако во случај на било каква реална закана катастрофата би била неизбежна, бидејќи нашата планета нема адекватно развиен одбранбен систем кој би спречил удар на астероид со таква големина.

Извор: Kurir.rs / Index.hr