Компанијата Apple ги заврши сите потребни тестови и ја објави официјалната финална верзија на macOS Catalina. Сопствениците на компатибилните Mac компјутери ќе можат да ја преземат долгоочекуваната платформа како софтверско ажурирање. Компанијата се погрижи да обезбеди бројни подобрувања на macOS 10.15 Catalina, што ќе им го олесни работењето на корисниците со компјутерите.

На пример, iTunes сега ќе биде достапен во форма на неколку одделни апликации именувани како Apple Music, Podcasts и Apple TV. Корисниците ќе можат да ја очекуваат истата функционалност на платформата, како досега. Синхронизацијата на информациите со iPhone и подлогата сега ќе се прави со Finder. Друго интересно подобрување е Project Catalyst, кој ви овозможува да работите со iPad апликации на поголеми десктоп екрани со macOS 10,15 Catalina, објави TheVerge. Sidecar предизвика голем интерес.

Оваа карактеристика ви овозможува да го користите iPad како втор екран за MacOS компјутерите. Ова е можно не само со кабел, туку и ако ги поврзете безжично. Обезбедена е и поддршка за Apple Pencil. На овој начин, можете да работите со Mac верзии на апликации како Adobe Photoshop додека користите Apple Pencil. Новиот оперативен систем нуди многу повеќе функции и ги елиминира тековните грешки. macOS Catalina ќе може бесплатно да се преземе од менито за поставки.