Uber ќе се крене на небото над Њујорк, така што од следната недела ќе им овозможи на корисниците со подлабок џеб со хеликоптер да се превезат од аеродромот John F. Kennedy.

Компанијата вчера ја претстави услугата Uber Copter и најави дека летовите од долниот Менхетен ќе им бидат достапни на сите корисници од 7. октомври.

Uber уште во јуни им ја даде оваа можност на своите премиум корисници.

Околу осумминутниот лет ќе чини помеѓу 200 и 225 долари по лице и ќе го вклучува превозот на тлото.

Патниците со себе можат да понесат помал багаж, а пред полетувањето ќе погледнат снимка со упатствата за сигурност, слични на они кај летовите со авион.

JFK е еден од најголемите аеродром во САД и од сообраќајно загушениот Менхетн до него се потребни и до два часа, додека со јавен превоз се стигнува за 50 до 75 минути.

Uber се надева дека нивниот проект Copter ќе го отвори патот за Uber Air, футуристичка такси-служба која патниците ќе ги превезува во електрични летала со вертикално полетување и слетување.

Компанијата планира во 2023. година да ги воведе услугите на воздушен сообраќај во Лос Анџелес, Далас и Мелбурн.