Злонамерниот софтвер во позадина тајно клика на оглас во рамките на апликацијата и се пријавува без ваше знаење на онлајн сервис кој се плаќа.

„Џокер“ опасниот софтвер е наречен по негативецот од серијалот за суперхеројот Бетмен, доега е пронајден кај 24 апликации за Android оперативниот систем на Google кои се до неодамна беа достапни за симнување на Google Play.

Пред Google да ги открие и отстрани, апликациите биле превземени и инсталирани повеќе од 472 илјади пати. Додека не се открие дали има уште заразени апликации, тешко е со сигурност да се процени колку уреди се потенцијално загрозени.

Но, едно е сигурно, ако сте превзеле и инсталирале некоја од овие апликации, веднаш избришете ja:

  • Advocate Wallpaper, Age Face, Altar Message, Antivirus Security – Security Scan, Beach Camera, Board picture editing, Certain Wallpaper, Climate SMS, Collate Face Scanner, Cute Camera, Dazzle Wallpaper, Declare Message, Display Camera, Great VPN, Humour Camera, Ignite Clean, Leaf Face Scanner, Mini Camera, Print Plant scan, Rapid Face Scanner, Reward Clean, Ruddy SMS, Soby Camera и Spark Wallpaper.

„Џокерот“ е откритие на експертот за компјутерска безбедност Алексеј Купринс. Целта на софтверот е да им украде пари на жртвите со претплата на разни сервиси кои се плаќаат, симулирајќи постапка која што корисникот би ја направил при пријава.

Во позадина тајно клика на огласот во рамките на апликација и продолжува со пријавата. Дури има и пристап до СМС пораките на жртвата од каде што се копира авторизацискиот код за да се финишира пријавата.

Купринс објави дека потенцијални жртви има во 37 држави, меѓу кои САД, Велика Британија, Австралија и државите на Европската унија и Азија.

Доколку сте превзеле и инсталирале некоја од спорните апликации веднаш проверете ја историјата на трансакции на вашата сметка во банка, пишува Tech Radar.

Извор: Tportal.hr