Sony го утврди последниот дизајн и спецификациите на својата PlayStation 5 конзола. Компанијата планира 4K UHD @ 120Hz, што ќе биде гарантирано.

Sony PlayStation 5 ќе го имплементира најновиот хардвер кој ќе гарантира 120 фрејмови во секунда на 4K-дисплејот на корисникот. Системскиот чип, кој ќе биде во срцето на конзолата, е процесор кој ќе биде заеднички дизајниран од AMD и Sony.

Овој неименуван чипсет, наводно, ќе има осум јадра и 16 тредови, и ќе биде базиран на најновата “Zen 2” микроархитектура на AMD. GPU-то ќе ја користи новата RDNA архитектура на AMD. Чипсетот ќе користи GDDR6 меморија, која исто така ќе ја делат процесорот и графичкиот процесор.

PlayStation 5 ќе го користи NVMe SSD како стандардно складиште, а оперативниот систем ќе користи дел од складиштето како виртуелна меморија. Исто така, ќе има хардвер за 3D позициониран звук.