Повеќе од 100 e-commerce сајтови низ светот, заразени се со малициозен код кој е дизајниран за да краде пари од платежните картички на луѓето, откако ќе направат некое купување со нив.

Истражувачите од кинеската компанија Netlab 360, пронашле вкупно 105 сајтови кои се заразени со JavaScript код.

Овој код е направен за да може да ги добие информациите за името, бројот и датумот на истекување на платежната картичка со која што е направена уплата на парите, а некои од онлајн сајтовите се заразени со тоа.

Поголемиот дел од сајтовите кои се погодени со овој безбедносен проблем, продаваат специјализирани работи, но на листата се наоѓаат и шест домени кои се меѓу првите милион сајтови по посетеност на Интернет.

Погледнете го целосниот список на заразени сајтови:

– adirectholdings[.]com

– adm[.]sieger-trophaen[.]de

– adventureequipment[.]com[.]au

– alkoholeswiata[.]com

– alphathermalsystems[.]com

– ameta-anson[.]com

– ametagroup[.]com

– ametawest[.]com

– armenianbread[.]com

– autosportcompany[.]nl

– bagboycompany[.]com

– boardbookalbum[.]biz

– boardbookalbum[.]com

– boardbookalbum[.]net

– boardbookalbums[.]biz

– boardbookalbums[.]net

– burmabibas[.]com

– businesstravellerbags[.]com

– clotures-electriques[.]fr

– cltradingfl[.]com

– colorsecretspro[.]com

– connfab[.]com

– cupidonlingerie[.]fr

– devantsporttowels[.]com

– diamondbladedealer[.]com

– digital-2000[.]com

– emersonstreetclothing[.]com

– equalli[.]com

– equalli[.]co[.]uk

– equalli[.]de

– eu[.]twoajewelry[.]com

– eyeongate[.]net

– fitnessmusic[.]com

– fluttereyewear[.]com

– freemypaws[.]info

– gabelshop[.]ch

– gosuworld[.]com

– hotelcathedrale[.]be

– huntsmanproducts[.]com[.]au

– iconicpineapple[.]com

– ilybean[.]com

– imitsosa[.]com

– jasonandpartners[.]com[.]au

– jekoshop[.]com

– jekoshop[.]de

– junglefeveramerica[.]com

– kermanigbakery[.]com

– kermanigfoods[.]com

– kings2[.]com

– koalabi[.]com

– lamajune[.]com

– li375-244[.]members[.]linode[.]com

– libertyboutique[.]com[.]au

– lighteningcornhole[.]com

– lighting-direct[.]com[.]au

– lightingwill[.]com

– liquorishonline[.]com

– lojacristinacairo[.]com[.]br

– magformers[.]com

– maxqsupport[.]com

– mdcpublishers[.]com

– meizitangireland[.]com

– monsieurplus[.]com

– mont[.]com[.]au

– mtbsale[.]com

– noirnyc[.]com

– nyassabathandbody[.]com

– pgmetalshop[.]com

– pinkorchard[.]com

– pizzaholic[.]net

– powermusic[.]com

– prestigeandfancy[.]com

– prestigebag[.]com

– prestigefancy[.]com

– prestigepakinc[.]com

– prettysalonusa[.]com

– promusica[.]ie

– qspproducts[.]com

– qspproducts[.]nl

– qspracewear[.]nl

– rightwayhp[.]com

– safarijewelry[.]com

– schogini[.]biz

– shopatsimba[.]com

– spalventilator[.]nl

– spieltraum-shop[.]de

– storageshedsoutlet[.]com

– stylishfashionusa[.]com

– suitpack[.]co[.]uk

– svpmobilesystems[.]com

– task-tools[.]com

– tiroler-kraeuterhof[.]at

– tiroler-kraeuterhof[.]com

– tiroler-kraeuterhof-naturkosmetik[.]com

– ucc-bd[.]com

– ussi-md[.]com

– utvcover[.]com

– vezabands[.]com

– vitibox[.]co[.]uk

– waltertool[.]info

– waltertool[.]org

– waltertools[.]com

– workoutmusic[.]com

Извор: Srbija Danas