Сонцето ќе се претвори во џиновски кристален објект за неколку милијарди години. Ова се наведува во една статија објавена во научното списание Nature од страна на меѓународна група научници од Универзитетот во Ворвик (Велика Британија).

Според истражувачите, трансформацијата на Сонцето во кристал ќе се појави по аналогија со еволуцијата на белите џуџиња – компактни “изгорени” ѕвезди, ослободени од сопствените извори на термонуклеарна енергија. Процесот на кристализација на овие вселенски објекти продолжува во неколку фази. Првата, кога металите и кислородот во јадрото се зацврстуваат, а кога температурата се намалува, јаглеродот, хелиумот и водородот остануваат течни. Стврднатиот материјал влегува во центарот на ѕвездата и ги преместува останатите атоми. На крајот на краиштата, ѕвездата се претвора во топка со големина на Земјата, чија јадрена густина е толку голема што еден кубен сантиметар од неговата супстанција има маса од околу 10 тони.

Таквата трансформација е слична на трансформацијата на течната вода во мраз. Според шефот на истражувачкиот тим Пјер-Емануел Тремблај, процесот на кристализација е присутен во сите средни ѕвезди, вклучувајќи го и Сонцето, кое спаѓа во класата на жолти џуџиња.