Bloomberg открива дека овој месец Huawei ќе претстави паметен телефон кој ќе може да направи 3D фотографии. Во најавата се наведува дека кодното име на моделот е Princeton и ќе се појави на пазарот неколку недели по премиерата, но досега не постои информација за тоа кои пазари ќе ја имаат честа први да го добијат.

Според други информации, уредот користи развиени сензори од Sony кои прецизно го мерат растојанието до објектите и предмети преку рефлектираната светлина. Функцијата ќе им овозможи на корисниците да моделираат за 3D модели во реално време или други објекти да ги споделуваат или користат во реално време со апликации. Камерата ќе им овозможи на програмерите да управуваат со апликации и игри на нови начини, вклучувајќи и гестови со раце. Новата опција најверојатно ќе се појави и кај другите модели на Huawei следната година.

Новите 3D камери може да бидат извор на дополнителен приход за Sony, кој во моментов е лидер на пазарот во мобилните фото сензори.