Тлото на Антарктикот се подигнува многу побрзо отколку што се очекуваше (ВИДЕО)

Тлото на Антарктикот расте многу побрзо од очекуваното, а тоа може сериозно да ја загрози иднината на овој континент, велат истражувачите.

Поради забрзаното подигнување на тлото под ледот може да дојде до нарушување на стабилноста на дебелата ледена покривка, особено доколку се земе предвид дека ледот се топи сè побрзо. Доколку се заклучи дека станува збор за тектонско подигнување, односно субдукција, тоа би значело дека на Антарктикот досега се истопил 10 отсто повеќе лед отколку што се верувало.

Antarctic Ice Melt

Antarctica is melting three times faster than it was just 10 years ago. Climate change is real, very real — and it is devastating our planet. The United States must lead the world in transforming our energy system by moving aggressively to energy efficiency and sustainable energy. via The Years Project

Gepostet von U.S. Senator Bernie Sanders am Montag, 9. Juli 2018

Со оглед на тоа што на континентот не постои цивилизација, Антарктикот е дефиниран од својата географија. Во Амундсеновото море, годишно се топи лед кој е доволен да ја преплави целата територија на Данска (43 илјади квадратни метри), а околу морето е заробено доволно вода за нивото на морињата ширум светот да се подигне за 1,2 метри.

“Тие количини се огромни за целата планета, но посебно за северот на Европа бидејќи поради комбинациите на гравитациските ефекти, морето најмногу се подигнува токму на северот на Стариот континент. Од друга страна, топењето на ледот на Гренланд го подигнува нивото на морињата на јужната хемисфера и со тоа дополнително го дестабилизира Антарктикот”, вели научникот Валентира Барлета од Данскиот универзитет.

Antarctic VR Film

“Less than fifty people have ever dived to the bottom of the Antarctic Ocean. Shall we join them?” Experience the wonders of the Antarctic first hand in this stunning VR film, narrated by and featuring Hollywood star and Antarctic ambassador Javier Bardem.Want to help protect this special place? SIGN the petition for an Antarctic Ocean Sanctuary >>> https://bit.ly/2mCu1aO

Gepostet von Greenpeace Africa am Montag, 9. Juli 2018

На Алјаска и Исланд, тлото се подигнува за 20 до 30 милиметри годишно и тоа се смета за екстремно брзо, а новите мерења покажуваат дека на Антарктикот е достигната брзина од 41 милиметар годишно.

Тери Вилсон, автор на новата студија која се занимава со оваа проблематика објаснува дека тоа всушност значи дека земјината обвивка под површинската кора на Антарктикот е сè потопла и пофлуидна од порано. Тоа значи дека многу побрзо реагира на топењето на површинскиот лед.

“Антарктикот е неописливо комплексен и некои позитивни движења од една страна можат да бидат пропратени со негативни движења од друга страна”, вели Вилсон и напоменува дека сето тоа што се случува на овој континент е одлика на глобалното затоплување.